Børn og unge skal ikke længere kun have idræt og lære om kroppens fysiske sundhed, hvis det står til byrådsmedlem Anne Marie Geisler (B). Der skal også sættes fokus på den mentale del af en sund krop, og hvordan man som barn og ung skal navigere i nutidens samfund.
Af Anne Bilde
Ligesom man kan træne sin krop til at blive sund og stærk, kan man på samme måde lære at træne sin mentale sundhed. Det mener Anne Marie Geisler, byrådsmedlem for Radikale Venstre i Esbjerg Kommune, der også påpeger, at der skal mere fokus på et voksende problem.
Flere rapporter viser nemlig, at et stigende antal børn og unge får mentale helbredsproblemer, og det skal ifølge hende løses ved blandt andet at udbrede viden om psykiske lidelser og stresshåndtering i skolen.
”Vi står i dag over for nogle samfundsudfordringer, som hverken forældre eller skole kan løfte alene, og derfor er det vigtigt, at der bliver gjort en fælles indsats for, at børn og unge lærer, hvordan de skal begå sig i samfundet i dag,” siger Anne Marie Geisler.
Derfor er et af hendes forslag til de kommende budgetforhandlinger, at der i kommunen udvikles forløb, der har mental sundhed og livsmestring i fokus, som skolerne efterfølgende kan byde ind på.
Mental sundhed med omtanke
Idéen om at tilføje mental sundhed i skoleskemaet falder i god jord hos forsker og professor i almen medicin og mental børnesundhed, Carsten Obel, der mener, at der ikke bliver gjort nok på området, som det ser ud nu. Men hvis det skal lykkes, understreger han dog, at det skal gøres med omtanke.
”Man skal ikke starte i et tilfældigt hjørne, men derimod sørge for, at man får en ordentlig proces, hvor man inddrager viden og tager designprocessen seriøst. Og især inddrage børnenes perspektiv,” siger Carsten Obel.
Det er derfor vigtigt for ham, at man tager processen alvorligt, og at kommunen sigter efter at lave noget, der realistisk set kan lade sig gøre for at bedre børnenes mentale helbred. Han er ikke fastsat på, om det skal indgå som et decideret fag på skoleskemaet, men som minimum skal det mentale helbreds fokus indarbejdes i skolens kultur.
For byrådsmedlem Anne Marie Geisler kan mental sundhed og livsmestring starte som et supplerende forløb på de forskellige klassetrin eller som tilføjelse til andre fag. I sidste ende ser hun gerne, at det bliver et selvstændigt skolefag, hvilket hører under Folketingets beføjelser. I første omgang skal forslaget dog først vedtages i de forestående budgetforhandlinger i kommunen.